Feriebyen Alanya ligger ved Tyrkiets middelhavskyst, cirka 120 km fra Antalya. Byen har cirka 100.000 indbyggere, men i turistsæsonen stiger dette tal til cirka 400.000. På grund af byens beliggenhed, har Alanya tidligere været et vigtigt strategisk sted for blandt andet Romerriget og Osmannerriget. På grund af sin arkæologiske arv er Alanya medlem af den Europæiske sammenslutning af historiske byer og regioner, som er blevet startet af Europarådet i 1999.

Byen er Tyrkiets mest populære rejsemål. Hovedårsagen til dette er klimaet og de mange seværdigheder, der er at finde.
Alanya har lange smukke strande, historiske monumenter, moderne hoteller og en stor mængde af fiskerestauranter, caféer og barer, og er derfor et oplagt sted at holde ferie.

Det første man får øje på er Seljuk borgen, som blev etableret rundt om Alanya halvøen i det 13. århundrede. Udover denne imponerende borg er det såkaldte Red Tower bestemt også værd at se. Borgen i Alanya er et af de mest besøgte attraktioner i byen. Bygget i Seljuk perioden, år 1226, er bogen fortsat i dag med sine 83 tårne et fantastisk syn. I 2007 begyndte restaureringen af dele af borgen, blandt andet for at kunne gøre brug af den gamle kirke, som i dag anvendes som et kristent forsamlingshus. Den gamle bymur går rundt af det meste af halvøens østlige del, og du har mulighed for at tage en flot spadseretur på muren. Selve muren er cirka 6,5 km lang.
The Red Tower, eller Det Røde Tårn, er en anden velkendt bygning i Alanya. Det står placeret ved havnen i byen, og blev benyttet som forsvar til at forsvare byen. Navnet på tårnet kommer fra de røde mursten, som er blevet brugt. Arkitekten Ebu Ali Reha gjorde et godt stykke arbejde med tårnet, da Red Tower fortsat er ved havnen, 800 år efter sin indvielse. I dag benyttes tårnet dog ikke som forsvar, men er i stedet et museum for alle interesserede, og her kan du finde en masse information om byens historie. Musset er åbent fra 8:00 til 12:00 (mandage er musset lukket). 

Det er meget nemt at finde vej til det dejlige hav i Alanya, der kan byde på sine mange restauranter, sol og sand. Alanya har derudover et rigt kulturliv, som mange turister desværre ikke får med sig. Byen har mange årlige festivaler såsom turist- og kunstfestivalen, som finder sted i maj og juni. Alanyas kultur- og kunstfestival starter første uge i oktober og Alanyas jazz festival starter første uge i september. Alanyas årlige stenskultur show finder sted hvert år i hele november og der afholdes også flere koncerter i med Alanyas kammerorkester, som leverer et imponerende show i høj kvalitet. Er du i god form skal du heller ikke gå glip af Alanyas Triathlon, der bliver arrangeret i juni måned. Der er altså rigtig mange ting at foretage sig i Alanya. 

Avsallar
Avsallar er det næste stop på din vej til Alanya og er omkring 23 km væk fra centrum i Alanya. De to byer er forbundet med Incekum området. Her findes der klart og rent vand og hvide lange strande, som er kendetegnet for området. Avsallar har udviklet sig til en smuk lille by med sit eget centrum inden for de sidste par år. I Avsallars indkøbscenter vil du finde alt hvad du behøver såsom butikker, apotek, barer, caféer og restauranter. Det er en charmerende by med venlige indbyggere, hvor alle kender og hjælper hinanden. Hver onsdag kan du købe frisk frugt, grøntsager, krydderier og andre ting i bazaraen. Hvert 10 minut går der også en bus ind til Alanya.
Konakli
Som næste stop når vi Konakli, som er et dejligt område med cirka 28.000 indbyggere, 15 km fra Alanya. Konakli vigtigste indkomstkilde er turisme. Inden for de sidste par år er Konakli udviklet sig til sin egen lille by, hvor man kan finde alting. Hver onsdag er der bazar med landmænd, der sælger sine friske grøntsager. Hvert 15. til 20. minut går der en bus ind til Alanya og tilbage igen.

Bektas / Tepe
Ved bjergsiden af Alanyas centrum findes stederne Tepe og Bektas. I dette fredsfylde område, der har en fantastisk udsigt over byen og havet, har du mulighed for at flygte fra trafik og larm. Bjergsiden har primært villaer, og er det oplagte sted for folk, der vil være tæt på centrum, men dog slippe for al larmen.

 

New Alanya Promotional Film

Alanya Virtual Tour

Cikcilli
Cikcilli er placeret ved østsiden bag om Alanya. Det er et hurtigt voksende område med mange lejlighedskomplekser. Området er tæt forbundet med Alanyas centrum, da det kun tager 3 minutter i bil. Stranden er kun 2,5 km væk og bydelen er fredelig og ligger tæt op af bjergsiden. Alt i alt et sted der ikke er langt fra turistlivet, men samtidig et roligt sted, hvor du kan slappe af.
   
Oba
Den første forstad efter Alanyas centrum er det smukke Oba område, som kun er 3 km væk fra centrum. Stedet er opkaldt efter sin flod Oba, og her kan du både finde butikker, restauranter, caféer, og siden sommeren 2016 det store Alanyum shopping center. Obas grænse går nok til stranden, hvor du kan se Alanya borgen. Oba er en af de mest populære forstæder i Alanya på grund af sine mange butiksgader, grønne parker og hyggelige stemning. Mange turister forbinder netop dette sted som deres andet hjem. Bussen til centrum går hvert 5. minut.
      
Mahmutlar
Efter Kestel når vi til den næste forstad, Mahmutlar med cirka 23.000 indbyggere og er dermed den største forstad til Alanya på nuværende tidspunkt. Mhamutlar ligger 13 km øst for Alanya og har udviklet sig til fantastisk sted, der udvikler sig år for år. Det er et smuk sted med en 4,5 km lang strand og har sit eget bycentrum med flere turistaktiviteter. Turisme, frugt og grøntsager er de vigtigste indkomstkilder for Mahmutlar. Hver tirsdag og lørdag er der bazar i byen, hvor de lokale landmænd kommer for at sælge deres grøntsager og frugter. I centrum af Mahmutlar har du alt, hvad du behøver for at have en dagligdag. Hvis du ønsker at tage til Alanya, kan du tage bussen, der går hvert 10. minut.

Klimaet
Alanya har en relativ fast middelhavstemperatur. Middelhavsområdet sikrer at regnen primært kun kommer om vinteren, hvilket gør sommeren lang, varm og tør, der dermed gør byen berettiget til titlen "where the sun smiles/hvor solen smiler". På grund af Taurus bjerget kan der de fleste morgener ses regnbuer henover byen, hvilket er et fantastisk smukt syn. Højden på bjergene gør, at der op til flere gange kan ses sne på dem; også selv på varme sommerdage. Havet ved Alanya har en gennemsnits temperatur på cirka 21 grader og i august måned er der cirka 28 grader.  

Climate

Month

Jan

Feb

Mar

Apr

May

Jun

Jul

Aug

Sep

Oct

Nov

Dec

Year

Average high °C

15

16

18

21

26

30

34

33

31

27

22

17

24

Average low °C

6

7

8

11

16

19

23

22

19

15

11

8

15

Days of rainfall (rainfall in mm)

11 (259)

9 (175)

6 (79)

4 (38)

3 (33)

1 (13)

1 (3)

1 (3)

1 (15)

4 (53)

5 (119)

11 (267)

57 (1057)

Strande i Alanya
Alara er en smal sandstrand der strækker sig cirka 2 kilometer fra Alaraelven til Karaburun. Denne strand er ikke særligt besøgt, hvilket betyder, at du i fleste tilfælde vil have den for dig selv. Alara stranden er altså for dig, der gerne vil være i fred og ro men alligevel opleve turistlivet.

Incekum er en strand med meget fint sand. Selve stranden er bredere end Alara, men her skal du dog passe både på dig selv og børn, da det hurtigt bliver dybt blot få meter fra land. Stranden er heller ikke en af de mest besøgte, men hvis de populære strande er fyldt op, kan Incekum stranden være et fint alternativ. Tæt på stranden er der også en campingplads. 

Kleopatra, ligger på vestsiden af halvøen lige ved Damlata hulen, og her hvidt og meget fint sand. Bugten mellem stranden og halvøen med Alanya borgen kaldes Kleopatrabugten og har fået navnet efter den egyptiske dronning Kleopatra. For habile svømmere er det en fantastisk oplevelse at svømme langs stranden og besøge Fosforhulen, hvor man også kan dykke mod betaling. 

Konakli er en næsten 10 km lang strand. På strandpromenaden ovenfor finder du barer og restauranter, og du finder også et vandsportscenter her.

Portakal - Også kaldet "Appelsinstranden" er den mest populære strand efter Kleopetra. Stranden ligger øst for centrum og er cirka 1 km lang.Stranden er en del af Keykubatstranden og ligger mellem Dim og Oba. Stranden som er 100 m bred er stort set dækket af sand med lidt grus enkelte steder. Der er ingen afgift ved at benytte sig af denne strand, og der findes flere kiosker, caféer og restauranter i tilknytning til hotellerne langs stranden. Du finder deruover også flere forskellige tilbud med blandt andet vandsport og andre aktiviteter.

Andre “turistaktiviteter”:
Vindsurfing.
Paragliding.
Vandsport af forskellig slags såsom vandski, bananbåd, vandscooter og snorkling som også er populære i Alanya.