Allmän information

Alanya med sina breda stränder, historiska monument, moderna hotell och motell och många fiskrestauranger, kaféer och barer är en perfekt semesterresa. Det första att fånga besökarnas öga är Seljuk slott som bildades som en krona på toppen av Alanya-halvön på 1200-talet. Förutom det imponerande slottet är den monumentala skönheten i det unika ått kantiga Röda tornet värt att se. Kaféerna och barerna som omger hamnen är värda att besöka på kvällstid och försäljningen av hantverk, läder, kläder, smycken, handväskor och pumpor dekorerad med inhemska intressanta färger äger rum i butiker på hamnvägen. Om du gillar att utforska grottor är Damlata Cave ett måste. Grottan ligger nära Museum of Ethnography. Tre havsgrottor kan nås med båt: Cave of Phosphorous med fluorescerande stenar, Girls Cave där kvinnliga piratfångar hölls och Lovers Cave. Vid 15 km öster om Alanya finns den fina skuggan av Dim Çay Valley, en idealisk plats att koppla av. Havet kan komma in runt Alanya och det är en himmel full av sol, hav och sand.

New Alanya Promotional Film

Alanya Virtual Tour

Röda Tornet
Det är i hamnen. Den åttkantiga formade byggnaden som är symbolen för staden är ett verk av Selcuks från 1200-talet. Det byggdes år 1226 av Ebu Ali Rehç el Kettani, en mästerbyggare från Aleppo och hade byggt Sinop citadellen innan på efterfrågan av Alaaddin Keykubat, Selcuks sultan. Den var gjord av röda tegelstenar, vars övre delar hade blivit avfyrade, eftersom stenblock var svåra att lyfta i en viss höjd, så det fick namnet Kızıkulle (Rött torn).
Marmorblock i antiken ses i citadellens väggar. Tornets höjd som är åttkantig i form är 33 meter och den är 29 meter i diameter, varje vägg är 12,5 meter lång. Det finns fem våningar, inklusive bottenvåningen. Du kan gå till toppen av tornet med hjälp av sten trappor som är höga avstånd och har 85 steg. Solljus som kommer från toppen av tornet når till och med på första våningen. Det finns en cistern i mitten av tornet. Tornet byggdes för att skydda hamnen och bryggan från sjö attack och användes för militära ändamål i århundraden. Återställdes på 1950-talet öppnades tornet för besökare 1979, och första våningen började användas som etnografiska museum.

Citadel i Alanya
Alanya Citadel, vars väggar är nästan 6,5 kilometer lång, ligger på en halvö vars höjd är upp till 250 meter från havsnivån. Även om bosättningen på Alanya halvön, även känd som Kandeleri, går tillbaka till den hellenistiska eran, är dess kulturella egenskaper som kan ses idag tack vare Selcuks från 1200-talet.
Citadellet byggdes på efterfrågan av Selcuks sultan, Alaaddin Keykubat, som erövrade och byggde staden ombyggd år 1221. Citadellet har 83 torn och 140 bastioner. Nästan 400 cisterner byggdes för att leverera staden omgiven av promenader i medeltiden med vatten. Några av cisternerna används fortfarande idag. Väggarna byggdes på ett välplanerat sätt; Nedåt till Ehmedek, İçkale, Adama Atacağı, den övre delen av Cilvardabukten, Arap Evliyası Burcu och Esat Burcu, sedan genom pistolhuset och bryggan och de hamnar i Kızılkule-İçkale, ett friluftsmuseum, ligger vid toppen av halvön. Alaaddin Keykubat, sultanen, hade sitt palats byggt där.
Idag är citadellet fortfarande bebodd av människor. Framför trä- och tegelhus av historiskt värde är silke och bomull vävda, vita kalebasser är målade i olika figurer och äkta måltider serveras i små trädgårdar. Det finns också restauranger och kaféer på vägen till citadellet och på dess sidor med utsikt över hamnen. Citadellet är öppen för trafik. Det tar dig nästan en timme att gå till citadellet.

Dockyard
Dess konstruktion började år 1227, sex år senare än Sultans erövring av staden, nära Kızılkule och avslutades om ett år. Sidan av bryggan med utsikt över havet och med fem celler med bågar är 56,5 meter lång och det är 44 meter djupt. Det område som valts för bryggan var planerad att ha mest solstrålning. Uttalandet på bryggans ytterdörr har Sultan Keykubats armoriallager och är dekorerad med märken. Alanya Dockyard var den första av Selcuks i Medelhavet, Alaaddin Keykubat, som hade sinopgården Sinop byggd tidigare, fick lite av "Sultan av de två haven" med öppningen av Alanya Dockyard. På ena sidan av bryggan finns en liten moské och ett vakthus på den andra. Det finns en brunn som har torkat i tid i en av cellerna. Du kan gå till bryggan med båtar eller till fots som passerar väggarna nära Kızılkule och kan komma in på bryggan utan några betalningar..

Citadellet i Alara
Citadellet Alara byggdes 1232, 37 kilometer västerut från Alanya på begäran av Alaaddin Keykubat, Selcuks sultan och 9 kilometer långt från havet. Syftet med citadellet som var på Silk Road var att skydda folkmassorna som stannade vid värdshuset nära Alara-viken. Det är byggt på en brant kulle på 200 meter upp till 500. Det ser magnifik ut. Den består av en inre och yttre del. En mörk ingångshall med 120 steg går in i citadellet. Det är viktigt att vara försiktig med de vilda växterna och ruinerna, eftersom det inte är organiserat som en plats att besöka. Det finns tunnlar gjorda av carving rock i citadellet. Det finns ett litet palats, arbetarnas rum, en moské och ett turkiskt bad i ruinerna. De som vill gå till toppen av citadellet genom vägarna och stigarna måste klättra i minst en timme och vara utrustade ordentligt.

Atatürks husmuseum
Detta museum, ett hus där Ataturk stannade i februari 1935, öppnades för allmänheten år 1986 och firade Ataturks besök i Alanya. Museets första våning är en utställning av Kemal Ataturks personliga tillhörigheter, foton, historiska dokument och ett telegram som han skickade till folket i Alanya. Rummen på andra våningen, å andra sidan, tjänar som en utställning för ett gammalt hus i Alanya-stil där exempel på lokala etnografiska föremål är..

Arkeologiska museet
Museet har 1 exteriör och 14 interiörutställningshallar där förhistoriska och historiska artefakter som går tillbaka till Phrygians, Lydians, Greeks och Byzanthine peirods, visas. Utställningarna inkluderar en stor myntsamling och en bronsskulptur av Herakles från 200AD, som har blivit en populär symbol för museet. En annan del av museet huser etnografiska art fakta från Sejuk och ottomanska epokerna, och repliket av ett gammalt Alanya-rum är väl värt en titt. Museet trädgård är prickad med BronzeAge, Phrygian, Lydian och Urartian Effecets och Hellenistic keramik objekt. Trädgården har också en stor variation av växt- och djur arter..

Avsallar
Avsallar är nästa plats på vägen till Alanya och ligger cirka 23 km från Alanya centrum. Den är ansluten till området Incekum. Tydligt vatten och rena vita långa stränder, (försedd med Blå Flaggan) är de särskilda egenskaperna hos detta område. Avsallar har utvecklats till en vacker, liten stad med sitt eget centrum under de senaste åren. I Avsallars shoppingmiljö hittar du allt du behöver som små hälsocenter, apotek, affärer, barer, kaféer och restauranger. Det är en charmig stad med ett vänligt samhälle där alla vet och hjälper alla. Varje onsdag kan du köpa färsk frukt, grönsaker, kryddor och mer på bazarens plats nära den nybyggda skolan. Varje 10 till 15 minuter kan du gå med en offentlig buss (dolmus) till Alanya.

Konakli
Som nästa plats når vi fram till förorten Konakli, en trevlig plats med 28.000 invånare, ca
15 km till Alanya. Konakli har den äldsta historiska kulturen i västra förorterna. Den viktigaste inkomstkällan i Konakli är turismen. Under de senaste åren har denna plats utvecklat en egen liten stad, där man kan hitta allt. Varje onsdag finns en basar, där bönderna i regionen säljer sina färska skördade grönsaker. Varje 15 till 20 minuter finns en buss till Alanya och tillbaka.

Bektas / Tepe
Kullen bakom Alanya centrum heter Tepe och Bektas. Detta område, som har en magnifik panoramautsikt över staden och Medelhavet, är ett lugnt område, där du kan fly från trafik och buller från centrum. Skidbacken har mestadels villor och är en utmärkt plats för människor som vill vara nära en citycenter, men inte för nära vibrationerna från den.

Cikcilli
Cikcilli ligger på östra sidan i bakomliggande Alanya. Det är ett snabbt utvecklande område med massor av flerbostadshus. Denna gemenskap ligger mycket nära Alanyas centrum. Du kommer till centrumet  på 3 minuter med bil. Stranden ligger ca 2,5 km bort. Området är lugnare än Alanya själv. Orsakad av platsen i bergen, har du en fantastisk utsikt över de två kustlinjerna, slottet Alanya och staden. En plats inte långt bort från alla turistaktiviteter och ett ställe att lugna sig ner..

Oba
Den första förorten efter Alanya centrum är den vackra platsen Oba, ca 3 km från centrum. Denna plats namnges av floden Oba, som ligger mitt i denna förort, där du hittar affärer, restauranger, caféer och sedan sommaren 2006 det stora Alanyum köpcentrum. Oba gräns når ner till strandområdet, varifrån du kan se slottet i Alanya. Oba är en av de mest populära förorterna i Alanya på grund av dess fina shoppinggator, gröna parker och en mjuk atmosfär. Många främmande människor hittade sitt andra hem här. Det finns en buss till Alanya var 5: e minut..

Mahmutlar
Efter Kestel når vi förorten Mahmutlar med 23.000 invånare den största förorten Alanya just nu. Mahmutlar ligger ca 13 km öster om Alanya och har utvecklats till en härlig plats som en av de snabbaste områdena runt Alanya de senaste tre åren. Det är en vacker plats med en 4,5 km lång strand och sitt eget centrum med många turistaktiviteter. Turism, frukt och grönsaksodling är de viktigaste inkomstkällorna i Mahmutlar. Varje tisdag och lördag finns en basar, där bönderna erbjuder sina varor. I Mahmutlar centrum hittar du allt du behöver för. Om du vill åka till Alanya kan du ta buss, som går var 10: e minut.

Klimat
Alanya har ett relativt måttligt kontinentalt medelhavsklimat. Medelhavsbassängen säkerställer att det mesta regnet kommer under vintern och lämnar somrarna långa, varma och torra, vilket ger turistanläggningen i Alanya anledning att använda slogan "där solen ler". [33] Stormcellerna tar med sig ett visst väder med vattenstrålar när de ligger nära stranden. Närvaron av Taurusberget i närheten av havet orsakar dimma, vilket i sin tur skapar synliga regnbågar många morgon. Fjällhöjden skapar en intressant effekt eftersom snö ofta ses på dem även på heta dagar i staden nedan. Havet i Alanya har en genomsnittlig temperatur på 70,5 ° C (21,4 ° C) årligen, med en genomsnittlig augusti-temperatur på 82,2 ° F (27,9 ° C)

Month

Jan

Feb

Mar

Apr

May

Jun

Jul

Aug

Sep

Oct

Nov

Dec

Year

Average high °C

15

16

18

21

26

30

34

33

31

27

22

17

24

Average low °C

6

7

8

11

16

19

23

22

19

15

11

8

15

Days of rainfall (rainfall in mm)

11 (259)

9 (175)

6 (79)

4 (38)

3 (33)

1 (13)

1 (3)

1 (3)

1 (15)

4 (53)

5 (119)

11 (267)

57 (1057)

Stränder i Alanya
Alara
Det sträcker sig nästan två km. från Alara Creek till Karaburun Bay. Den har en sandstrand. Det är välorganiserat och det finns en liten ö i bukten.

Incekum Den är ca 1 km lång och känd med mycket fin sand. Den blir djupare efter 5 meter. Du kan hyra paraply och solstolar i denna strand.

Kleopatra Väster om den historiska halvön, framför Damlata  Cave. Den har en blå flagga. Havet och stranden är sandigt. Stranden lutar bakåt på halvön. Den lilla bukten i denna strand sträcker sig till halvön och är gjord av stenar kallas Cleopatra.

Konakli Det är nästan 10 km. lång. Det är helt sand, men några små stenar ger en naturlig utsikt till stranden. Längs stranden finns bufféer och vattensporter.

Portakal I öster om stadens centrum och ca 1 km. lång. Den äger en blå flagga. Som en del av Keykubat Beach, börjar från Oba Creek och slutar där Dim Creek når havet. Bakom stranden stiger magnifika sluttningar av Taurus.

Andra "turistaktiviteter":
Vindsurfing.
Parasailing .
Vattensporter av olika slag som vattenskoter, bananaboat, vattenskoter och snorkling är också populära i Alanya.

BAZAAR PLACES

1. måndag
- Oba Bazaar: Obagöl Mevkii Hacikadir cd. Hacıkadiroglu Ilk Og. Okulu Yanı ALANYA

2. tisdag
- Centrum (Grönsaker): Saray Mah. Pelitlik Cad. Ucuz halk pazarı yanı ALANYA
- Centrum (Textil): Saray Mah. Yakar Sok. Eskilik yanı ALANYA
- Mahmutlar: Çakırlar Mah. Barbaros Cad. Mahmutlar ALANYA

3. onsdag
- Konaklı: Konaklı Medikal Yanı, Konaklı ALANYA
- Avsallar: Karaçaltı Cad. Avsallar Belediyesi ALANYA

4. torsdag
- Tosmur: Cumhuriyet Karakolu, Belediye yanı ALANYA

5. fredag
- Centrum: Sekerhane Mah. Hacıkuralar är han, belediye düğün salonu altı ALAYA
- Cikcilli: Cikcilli Mah. Köylüm Market Karsısı ALANYA

6. lördag
- Mahmutlar: Mahmutlar belediye karsısı Telekom yanı ALANYA
- Cikcilli: Cikcilli Mah. Köylüm Market Karsısı ALANYA

7. söndag
- Hacet: Hacet mah. Esrefkavecioglu cad. hacet camii yanı ALANYA
- Türkler: Akdam yolu Jasmin otel karsısı Türkler ALANYA